Her får du noen virkelig gode tips som vil gi deg fornøyde føtter.

 

Og hvis føttene har det bra, vil hele kroppen føle seg bedre!

Problemer med bena kommer ofte fordi vi vanligvis går med lave sko. Når vi tar på oss kraftige støvler og i tillegg utsetter bena for store påkjenninger, oppstår det gjerne røde og ømme punkter eller blemmer og sår.

Evnen til å nyte vakre naturopplevelser over skygges snart av smertene fra bena.

Føttene skal ikke ha hard hud som mange tror. Nei, de skal være myke og bløte som en barnerumpe.

Det kan være klokt å bade bena i varmt , gjerne vannmed fotsalt og deretter file dem med en hudfil.

Hold neglene korte, slik at de ikke forårsaker sår i nabotærne.

Jevnlig bading og fjerning av stiv og tørr hud med en fil eller rasp, gir de beste resultatene.

Gnagsår og ømme føtter skyldes friksjon eller trykk på foten.

Friksjon mellom føtter, sko og strømper reduseres når huden under foten ikke er hard og bruskaktig og ved å holde foten tørr.

Prinsippet er derfor å unngå at skoene gnisser eller trykker og at du holder føttene dine myke, smidige og vannavstøtende.

Forsterk gjerne huden på utsatte steder i tillegg.

Smør inn bena.
Dagen før du skal gå er det klokt å smøre inn bena med salve som man lar trenge godt inn i huden. Da blir føttene myke, vannavstøtende og ikke så utsatt for oppbløyting og friksjon.

Noen dager før du skal ut kan du klippe neglene og fjerne all hard hud på helene. Hard og tørr hud sprekker når den belastes, samtidig som også huden under står i fare for å skades.

Fotsvette løser opp huden på føttene, får strømpene til å klebe til huden og innsiden av skoen til å bli ru som fint sandpapir.

Bruk sokker som har god evne til å suge opp fotsvette og sko tilpasset temperatur og lendet du skal ferdes i.

Forebygge mot gnagsår

1. Dobbel-Lag Sokker og strømper er best i de fleste situasjoner. I støvler kan du gjerne bruke et par helt tynne 1000 Mile™ sokker innerst og tykke 1000Mile™ sokker utenpå.


2. ”1000Mile™ 2-lags sokker”, er en sokk i sokken. Innersokken er laget av 100% Tactel®, denne beveger seg med foten og transportere bort fukt, mens utsiden av myk ullblanding beveger seg med skoen.

Siden det ikke er friksjon mellom lagene forhindres gnagsår, og slitasje reduseres.

Utmerket holdbarhet og isolering fra utsiden gir overlegen varme og brukskomfort.

Ribbestrikket utside klemmer foten, men gir nok polstring til å passe inn i vanlige støvler.

Vriststramming gir ekstra støtte.

Anbefalt for turer hele året i alle typer sko.

3. Vask bena hver kveld og smør dem deretter inn med salve slik at de er myke og vannavstøtende til neste dag. Det er ikke lurt å vaske bena om morgenen eller midt på dagen, fordi det naturlige fettet i huden skylles vekk.

Skift sokker to til tre ganger dagen, og skyll og tørk sokkene om kvelden.

4. Går du med tung sekk eller på hardt underlag, som i fjellterreng eller på vei, er støtdempende innleggsåler lurt å bruke.

Når du går langt og lenge, kan du bli plaget av sårbeinthet. Det vil si at det verker under hele fotsålen, uten at det egentlig er ømme og røde områder eller annen synlig skade.

Dette kan forebygges ved å skifte sokker ofte..

5. Nytt og ubrukt fottøy har alle forutsetninger for å påføre deg gnagsår og betennelser i føttene. Når du kjøper nye støvler er det nødvendig å la støvlene forme seg etter foten.

Bruk støvlene noen dager før du drar på tur. Første gangen du bruker støvlene kan du fukte et par sokker og vri dem opp. Gå en til to kilometer med støvlene og sett dem så til tørk. Dette er et gammelt tips for å forme støvlene.

Å gå inn støvlene gjør du ved å gå noen korte turer med dem, gjerne med et par fuktige sokker. Gå i kupert terreng og ikke bare på flate veibaner. Støvlene skal også formes for denne type miljø.

Vær klar over at du kan ha kjøpt et par støvler som rett og slett ikke er sydd for dine føtter. Det er da om å gjøre å bytte dem eller selge dem, før de påfører deg altfor mye smerte og sår.

6. Vær også varsom på, jo større og stivere støvlene er, jo mer utsatt for problemer er du. Har du lett for å vrikke anklene og få problemer med seneskjeder og leddbånd, er det påkrevet med støvler som gir god støtte for ankelen når du ferdes i ulendt terreng.

7. Støvler med høyt skaft begrenser gjerne bevegeligheten og bør ikke snøres stramt lengere opp enn til anklene. Støvlene behøver ikke å rekke lengere, enn at de gir god ankelstøtte.

Over anklene, kan du heller bruke gamasjer om nødvendig.

Kan det være et gnagsår på gang...?
Du kjenner gjerne stikking eller svie før det blir rødt og vondt og blemmen og såret oppstår. Smerten er ikke så stor at du tar deg tid til å stoppe. Først når ubehaget begynner å legge en demper på turgleden, tar du deg tid til å se etter. Da er det ofte for sent.

Gnagsår oppstår når friksjon og trykkbelastning mot et enkelt hudparti blir for stor.

Blodsirkulasjonen hemmes, eller ødelegges, overhuden løsner fra lærhuden og det dannes en væskeblære.

Dersom blemmen fortsetter å vokse, går det hull på den og det gnages videre inntil det blir sår.

Smerten ved gnagsår skyldes gjerne at huden slites vekk og at såret blir liggende ubeskyttet.

Poenget er derfor å legge en eller annen form for kunstig huderstatning over dette stedet.

Det finnes etterhvert en rekke slike produkter. Alt fra vannholdige gelé-folier og andre typer hudfolier i forskjellig materiale til vanlig tape og plaster.

Er blemmen liten eller det bare er blitt rødt, kan du dekke området med idrettstape, skifte sokker og prøve å snøre støvelen annerledes.

Er blemmen stor eller det er oppstått et sår, må du forsøke å avlaste området for å stanse utvikngen. Det finnes en rekke effektive hjelpemidler i handelen mot gnagsår, og stadig nye kommer. Stikk innom et apotek og spør deg for.

Bena er en selvfølge som vi ikke tenker så mye på så lenge de ikke skaper problemer. Det er først når de ikke fungerer, at de tar all oppmerksomhet og ødelegger turgleden.

Det er vel investert tid og krefter å gjøre noen forebyggende tiltak, for å være på god fot, med sine undersåtter.

Sokker & Vannblemmer
Er du plaget med gnagsår av typer vannblemmer eller blodblemmer, må du ta dette alvorlig.

Finn frem til den 1000 Mile™ sokken som minsker friksjonen mellom huden og sokkene/skoene, bruk eventuelt 1000 Mile™ Liners Dobbeltlagssokker under andre sokker.

Første bud er i alle fall å bruke sokker med god passform.., ikke for store, dette er meget viktig.